maanantai 13. maaliskuuta 2017

Kuvakatsaus kolmeen vuoden 2016 tapahtumaan

Nyt jo taakse jääneen toimintavuoden 2016 aikana tutkijayhdistyksemme järjesti lukuisia sellaisia tilaisuuksia, jotka eivät nähneet päivänvaloaan blogin etusivulla. Tässä blogipäivityksessä viime vuoden näkymättömiin jäänyttä tapahtumakalenteria valottavat Essi Variksen raapustamat muistiinpanot.

Jokakuukautiset inspiraatio-oluset poislaskien Taikun tutkijoiden vuoden 2016 tapahtumasaldo koostui kahdestatoista yleishyödyllisestä tilaisuudesta. Paitsi että tutkijayhdistys järjesti omia tapahtumia, se myös toimi yhteistyössä muiden Jyväskylän yliopiston toimijoiden kanssa. Essin ensimmäiset muistiinpanot ovatkin huhtikuussa 2016 järjestetystä konferenssiaiheisesti klubi-ilasta, jonne Helan tutkijat olivat kutsuneet Taikun tutkijayhdistyksen yleisöksi. Essin toiset muistiinpanot ovat puolestaan marraskuisesta "Huijarisyndrooma"-tilaisuudesta, jonka tutkijayhdistys järjesti yhteistyössä taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen kanssa. Pahimpaan kaamosaikaan järjestetyssä tapahtumassa tarkasteltiin erityisesti tutkijan henkisen hyvinvoinnin kysymyksiä. Työterveyspsykologi Anne Rantanen luennoi tietotyön kuormituksesta ja aivoergonomiasta, ja JUKOn luottamusmies Tellervo Keto luotasi ammattiliittojen vaikutusta tutkijan henkiseen hyvinvointiin.

Essin kolmannet, ja viimeiset, muistiinpanot ovat toisesta julkaisuiltapäivästä, jotka joulukuun alussa järjestettiin "yleisön pyynnöstä" jatko-osana syyskuussa järjestetylle julkaisuiltapäivälle. Tällä kertaa fokuksessa olivat Tutkan seuraajaksi tituleerattu Converis ja avoin julkaiseminen. Heli Niskanen avasi puheenvuorolla Converiksesta ja open access-kysymyksiin tarjosivat näkökulmat sekä yliopiston kirjastoa edustanut Irene Ylönen että kolmen taiteen ja kulttuurin alan julkaisun päätoimittajista - Anna Helle (Avain), Aino-Kaisa Koistinen (Fafnir) ja Minna Nerg (Nykykulttuuri) - koostettu paneeli. Yleisön toivomuksia otetaan mieluusti vastaan myös toimintavuodelle 2017. Ehdotuksia voi lähettää vaikkapa hallituksen jäsenille sähköpostitse. 

Myös ensimmäiset Mutkun tutkijoiden nimen alla järjestettävät tapahtumat ovat tekeillä: 6.4.2017 klo 16-18 on luvassa tutkimuksellinen speed dating-tapahtuma kaikille Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen eri kokoisille ja näköisille tutkimusprojekteille. Tilaisuuteen toivotaankin runsasta osanottoa. 11.4.2017 on puolestaan luvassa yhdessä Suomen Estetiikan Seuran kanssa järjestettävä Ällötys-seminaari, jossa sekä aistit että tunteet herättelevää aihetta lähestytään sekä teoreettisesti (klo 12-16, D304) että kokemuksellisesti (klo 16-18, Boombox). Tapahtuma on ilmainen kaikille Jyväskylän yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle. Osallistujien toivotaan ilmoittautuvan seminaariin ennakkoon oheisen linkin välityksellä: https://goo.gl/forms/tbLqPhpdw8hx2x882


Teksti: Heidi Kosonen
Kuvat: Essi Varis