perjantai 15. tammikuuta 2016

Taikun tutkijat goes Star Wars: The Force Awakens -ekskursio 17.12.2015


Star Wars -saaga nostattaa tunteita myös Jyväskylän yliopiston taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Universaaleja myyttejä siinä missä "kinemaattisia" kliseitäkin kierrättävä, tribuutista tai parodiasta toiseen kiertävä ja ihmissydämiin yli sukupolvikuilun vetoava elokuvasaaga on monessa mielessä mielenkiintoinen ja ajankohtainen tutkimuskohde monitieteiseltä laitokselta ponnistaville tutkijoille. Tämän lisäksi se on monelle fanituntojen kiinnittymiskohde ja sellaisenaan yllättävillä tavoilla tutkimusyhteisöämme yhdistävä. Esimerkiksi kirjoittajalla itsellään on lämpimiä muistoja aiheeseen liittyen, sillä väitöskirjahistorian varrella on käynyt niinkin, että työskentelyä katkovilla kahvitauoilla on työhuonetoverin kanssa saatettu intoutua valosapelitaisteluun mobiililaitteisiin ladattavien sovellusten välityksellä.

Eräs valosapelisovelluksista iskee salamaa
Vaikka suuret rahat eivät juuri valosapelisovellusten maailmassa liikukaan, osoittaa kollegiaalinen leikkitaistokin omalta osaltaan millaista kulttuurista oivallusta George Lucas osoitti sovittaessaan työsopimukseensa oheistuoteoikeuksia koskevan pykälän: identiteettejä rakennetaan. Siten myös Star Warsin vetovoimaa hyödynnetään kummaakin kummemmissa yhteyksissä. Jos Star Warsista tuttujen droidien voidaan sanoa tekevän sukistakin erityisiä, samaa voidaan esittää myös puhelinten miimikoidusta vastakkain hakkaamisesta Star Warsin varjolla. Ja itse asiassa: taukomittelössähän sekä ihmisten eristäytymistä kiihdyttäviksi että selkärangan virheasentoja edistäviksi väitettyjen älypuhelinten omituiset sovellukset kohtaavat seuraleikin ja terveen liikunnan, ja siten luovat varsin tervetullutta kontrastia tietokonetuolissa kököttämiselle, josta väitöskirjatutkijankin työpäivä enimmäkseen rakentuu. Huomaa myös, että rätisevät fooninsä tässä tuovat yhteen eri kulttuuriperintöjen kasvatit, sillä tahtojen taistossa kohtaavat Suomi ja Serbia. – Ja taas on löydetty yksi syy sille, miksi Star Wars on merkityksellinen ja globaalia maailmaa yhdistävä: se ei pelkästään auta rakentamaan identiteettejä vaan suoranaisia yhteisöjä. 

Työn ja huvin näin monitasoisesti yhdistyessä yhdessä kulttuurihistoriallisesti merkittävässä tarkastelukohteessa on varsin luonnollista, että tutkijayhdistyksemme keräsi joulukuun puolivälissä kasaan yksitoistahenkisen "tutkijadelegaation" ja matkasi katsomaan installaation uusinta osaa elokuvateatteriin 17.12.2015. Matkamme The Force Awakens -episodin pariin oli oikeastaan kolmivaiheinen, sillä ennen elokuvan alkua retkue kävi asiaankuuluvasti kinuamassa omat valosapelinsa Subwaysta, joka halki joulukuun oli houkutellut perheen pienimpiä patongeille Star Wars -teemaisella parafernalialla. Elokuvan jälkeen oli puolestaan odotettavissa sekä lounaskasseista löytyneiden lasermiekkojen innokasta testausta että tutkijayhdistyksen pirtaan soveltuvaa kiivasta keskustelua saagasta ja sen lieveilmiöistä. 

Tutkijadelegaation kommentoinnin kohteiksi nousivatkin moninaiset teemat muun muassa elokuvan käsikirjoitukseen, hahmogalleriaan ja kulttuuriseen merkitykseen liittyen. Asiaankuuluvasti kukaan ei pitänyt jatko-osasta ehdoitta, vaan jaksoi argumentoida omaa kantaansa jopa Vihreän Haltiattaren hälinän läpi. Vaikka jatko-osa liki-yksiäänisesti koettiinkin ilahduttavan edistykselliseksi etnisten ja sukupuolellisten representaatioidensa osalta, tuomitsi osa elokuvan strategisella tavalla nostalgiseksi ja siten turhan toisteiseksi suhteessa aiempiin. Elokuvan herättämät ärsytyksen ja riemun kokemukset saivat tutkijayhdistyksen myös keskustelemaan, missä määrin analyyttisyys edellyttää nautinnosta ja tunteesta irtaantuvaa kriittisyyttä, vai edellyttääkö ollenkaan.

Episodi XXIV: Kulttuurintutkijan kosto










Taikun tutkijoiden lisäksi myös muu globaali tutkimusyhteisö on suunnannut katseensa Star Warsiin. Mikäli haluat osallistua keskusteluun, voit suunnata reflektoimaan omaa suhtautumistasi Star Warsiin tämän linkin takaa löytyvään lomakkeeseen. Briteistä lähtöisin oleva tutkimusprojekti on mahdollisesti rantautumassa myös Suomeen, joten lähitulevaisuudessa myös muun maan mustikoilla lienee mahdollista vastata kyselyyn myös omalla äidinkielellään (emme tosin tiedä, toistaiseksi vasta toivomme).

*    *     *     *    *

Taikun tutkijat jatkaa pian niin kulttuuriekskursioitaan kuin muutakin ohjelmaansa tuoreen vuoden 2016 puolella. Järjestyksessään toinen tutkimussuunnitelmien tuunauspaja järjestetään keskiviikkona 27.1.2016 kello 14.00-15.30 seminaarihuoneessa D119. Inspiraatio-oluset puolestaan palaavat keskiviikkona 3.2.2016 kello 19.00, tällä kertaa Irish Pub Lucky Baldwinsissa. Lisäksi seuraava ekskursio, tällä erää vierailu sinfoniakonserttiin, etsii vielä lopullista ajankohtaansa alkuvuoden kalenterista.

Mikäli olet kiinnostunut toiminnasta Taikun tutkijoiden hallituksessa, tule mukaan tutkijayhdistyksen vuosikokoukseen maanantaina 22.2.2016 kello 16.30. Kokoonnumme tällöin Musican Boomboxissa ja jatkamme tästä suoraan karnevaalieksotiikkaa tihkuvaan talvijuhlaamme.


Heidi Kosonen